ventilatieVocht en ventilatie in het kort
Door uw woning goed te isoleren, heeft u minder stookkosten en helpt u het milieu. In een goed geïsoleerd huis is het wel zaak regelmatig te ventileren, anders krijgt u teveel vocht in huis. Per dag produceren de bewoners, huisdieren en planten onge-veer 10 liter vocht in een huis. Bij alles waar water voor nodig is ontstaat water-damp: douchen, afwassen, de was drogen, koken en schoonmaken. Daarnaast raakt de lucht vervuild door kookluchtjes en rook. Ventilatie voert de vochtige en vervuilde lucht af, en hiervoor in de plaats moet verse lucht aangevoerd worden. Gebeurt dit niet, dan kan de binnenlucht ongezond worden en kunnen er vochtproblemen ontstaan, zoals schimmelvorming.

Ventileren en het milieu
Ventilatie is zeker geen energieverspilling. Er verdwijnt natuurlijk wat warmte tijdens het ventileren. Maar door vocht af te voeren ontstaat een drogere lucht, die makkelijker te verwarmen is. Vochtige lucht voelt namelijk kouder aan, zodat de thermostaat in een vochtig huis vaak hoger gezet wordt. Gemiddeld wordt in een vochtige woning zo’n 50 – 150 m3 extra gas per jaar gestookt. Wilt u de woning behalve warm ook echt droog stoken, dan kost dat nog meer energie. Een hoger energieverbruik brengt, naast extra kosten, extra milieubelasting met zich mee. Door koken, douchen en wassen, en zelfs door ademen van de bewoners kan er dagelijks zo’n 5 tot 15 liter water in de woning komen.

Voor- en nadelen
Ventileren verlaagt het vochtgehalte en verhoogt het comfort van uw woning. Een te vochtig huis is niet alleen kil en muf, maar ook ongezond. Het is een aangename plaats voor schimmels en mijten. Zo’n 3% van de bevolking reageert allergisch op schimmels. Overgevoeligheid voor de huisstofmijt bestaat bij 10-15% van de bevolking. Een aantal ongewenste stoffen, bijvoorbeeld formaldehyde uit plaat-materialen, komt in hogere mate vrij in vochtige omstandigheden. Sommige mensen blijken overgevoelig te zijn voor deze stoffen in huis. Ook voor de materialen is vocht niet goed: het veroorzaakt vochtplekken op de muur en houtrot in vloeren, balken en kozijnen.

duco.eu