Veiligheidsglas

kapotte_ruitGehard veiligheidsglas
Gehard veiligheidsglas is speciaal behandeld glas. Het is vijf keer sterker dan gewoon glas en bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt, valt het in kleine veilige (onscherpe) korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Gehard veiligheidsglas vindt u in veel toepassingen terug, zoals zijruiten van auto’s, bushokjes, glazen (douche) deuren, glazen tafels, glazen kasten, etc.

Gelaagd veiligheidsglas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. De folie bij gelaagd veiligheidsglas zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar word gehouden. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel. Gelaagd glas heeft als extra voordeel dat de ruit bij breuk één geheel blijft en er dus geen grote opening ontstaat. De ruit beschermt na breuk nog steeds tegen regen en wind en voorkomt dat iemand zomaar uw woning kan betreden. Gelaagd veiligheidsglas is daarom uitermate geschikt als toepassing in uw raam, deur, schuifpui, etc.

Draadglas
Draadglas is ook veiligheidsglas, maar zeer beperk toepasbaar. De ingelegde draden zorgen ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Maar bij een grote stootbelasting (doorvallen, doorslaan, etc..) ontstaat er tóch een opening en dus ook de kans op lichamelijk letsel. In een woning is draadglas niet geschikt als veiligheidsglas.

Waar en welk veiligheidsglas
Voor het toepassen van veiligheidsglas is er een norm, de NEN 3569. Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Aan de hand van deze norm kunt u gemakkelijk zelf bepalen of in uw woning veiligheidsglas moet worden toegepast. Voor uw woning geldt dat glas beginnende onder 85 cm vanaf de vloer gemeten, veiligheidsglas dient te zijn ( geen draadglas). Tevens dient u bij alle balustrades, dakramen, daklichten en dakbeglazing (serres) veiligheidsglas toe te passen.

Vraag ons, wanneer u veiligheidsglas voor uw woning wilt aanschaffen, of dit voor de door u gewenste toepassing voldoet aan de NEN 3569 norm.

Uw verantwoordelijkheid
Tegen de financiële gevolgen van een ongeval met glas kunt u zich verzekeren, ook als u door anderen aansprakelijk wordt gesteld door een ongeluk van een ander. Maar tegen verdriet en emotionele schade als gevolg van lichamelijk letsel of schuldgevoelens dat u het ongeluk had kunnen voorkomen, kunt u zich niet verzekeren. Dergelijke ongelukken kunt u voorkomen door op de juiste plaats veiligheidsglas toe te passen, voorkomen is beter als genezen.

Beveiligingsglas

beveiligingsglasBeveiligingsglas is gelaagd veiligheidsglas, waar bij breuk geen opening in het glas ontstaat. Door het gebruik van méér folies en glasbladen, kan het glas een steeds grotere beveiliging bieden en zelfs praktisch ondoordringbaar worden. Vandaar dat beveiligingsglas in diverse klassen (mate van inbraakwering) verkrijgbaar is. Deze klassen zijn vastgelegd in een norm: de EN356. Voor woningen hanteert men de volgende klassen:

  • P2A / P3A standaard inbraakwerende beglazing
  • P4A zwaar inbraakwerende beglazing
  • P5A extra zwaar inbraakwerende beglazing

Er zijn nóg zwaardere klassen. Zo is er beveiligingsglas dat bescherming biedt tegen aanvallen met een vuurwapen. Dit soort beveiligingsglas wordt onder andere gebruikt bij juwelierszaken, benzine stations en banken.

Overige toepassingen
Veiligheidsglas en beveiligingsglas zijn perfect te combineren met isolerend dubbelglas of HR++ beglazing. Afhankelijk van de gekozen samenstelling kunnen verschillende functies aan de beglazing worden toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn zonwering, decoratie, zelfreiniging, geluidwering en brandwering. Neem Contact met ons op voor deze extra mogelijkheden omtrent veiligheidsglas.